Chainalyse: Nieuwe uitgifte van Tether vertraagt de Bitcoin-prijsgroei

Gegevens van de crypto-gigant suggereren dat de populairste stablecoin grote gevolgen heeft voor de toekomst van Bitcoin.

Chainalysis stelt dat de nieuwe uitgifte van Tether (USDT) de stierenloop van Bitcoin (BTC) kan dempen. In een wekelijkse nieuwsbrief van Market Intel zei de hoofdeconoom van het bedrijf, Philip Gradwell:

Nieuw uitgegeven Tether die op beurzen aankomt, kan net zo goed gebruikt worden om Bitcoin Trader te kopen als bestaande Tether. Maar het maken van dit onderscheid toont aan dat in de huidige markt, fiat de aankoop van Bitcoin nog meer zou stimuleren als er geen nieuwe Tether-uitgifte op de beurs zou komen, wat blijkt uit het verschil tussen de gele en de roze lijnen.
Gradwell stelde dat de prijswijziging vooral wordt beïnvloed door de instroom van fiat in de markt: „Op dit moment suggereren de gegevens dat de huidige prijsstijging wordt gedreven door de vraag naar fiat.“ Hij concludeert dan ook, dat als Tether geen nieuwe munten had gemaakt, er meer fiat op de markt zou zijn gekomen. Hoewel dit waar kan zijn, is het ook mogelijk dat in ieder geval een aantal van de kopers die Bitcoin met Tether kopen andere stalmunten zouden hebben gebruikt of gewoon helemaal weg zijn gebleven.

Volgens de gegevens van het bedrijf:

In het afgelopen jaar was de waarde van Tether die naar de beurzen werd gestuurd gelijk aan 48% van de waarde van de Bitcoin die naar de beurzen werd gestuurd. Er was dus genoeg Tether om bijna de helft van de Bitcoin te koop aan te schaffen.
Gradwell concludeerde dat de andere helft met fiat moet zijn aangekocht, met het argument dat de rol van de andere Bitcoin-handelsparen onbeduidend was. Er waren eerder beschuldigingen geuit aan het adres van Bitfinex en Tether, waarbij ze werden beschuldigd van manipulatie van de Bitcoin-prijs.